MIEKE PAP GOES…HOLY SHIT!…150 KM!!

Praktische info

De deelnemers dienen zich bij de inschrijving aan te melden met hun lidkaart en de bevestigingsmail van hun deelname. Eerst dienen ze in te scannen en na afgifte van hun bevestigingsmail ontvangen ze een plastiek mapje met daarin de stempelkaart die ze na elke van de 3 tochten moeten laten afstempelen en een consumptiekaart met afscheurstrookjes waarmee ze onderweg of bij aankomst consumpties kunnen verkrijgen. Ze ontvangen tevens een parkoerstekening met de nodige gegevens over de tussenafstanden en tussenposten.

Voor de aangeboden koeken/energiereep/banaan naar believen in rustpost ’t Jachthuis (waar je 3x komt) hoef je alleen de consumptiekaart te tonen (geen afscheurstrook). De afscheurstrookjes ‘gewone consumptie’ gelden voor koffie/chocolademelk/frisdrank/soep/broodje kaas of hesp. Er dient verder onderweg NIET afgestempeld te worden.

Nog een kleine nuance : deze trail is een wandelclub-trail, geen Flanders trail, maar wordt wel ondersteund en gepromoot door Trailwalk.be. En zeker qua parkoers beantwoorden wij moeiteloos aan de normen van de Flanders trail.

PARKOERS 50 KM

Zoals steeds op onze wandeltochten vormen bossen de hoofdschotel van het parkoers. Die worden echter ten gepaste tijden afgewisseld, deze keer met slingerpaadjes langs riviertjes, enkele vennen, wat heide en de doortocht van een immense natuurbegraafplaats. De route loopt voor 76% over onverharde paden. Het gebruikelijke snuifje humor zal ook niet ontbreken. Het grootste gedeelte van de tocht verloopt over Nederlands grondgebied en daar passeer je ook langs twee authentieke, rustieke rustposten, In den Bockenreyder en de Buitenman.

Je vangt het eerste luik van deze 150 km na de gebruikelijke aanloop aan met een paadje langs de oever van riviertje de Aa. Dan gaat het in de richting van Bremberg naar de bossen van Molenheide. Je duikt hier een slingerpad in dat je met een kleine onderbreking 1,5 km verder brengt. Een korte overgang volgt naar het bosgebied Overbroek (67 ha), dat in 2021 de grootste aankoop van Natuurpunt vormde en onlangs werd opengesteld voor het publiek. Na 2 km verlaat je deze boszone en langs een lange zandpad en aansluitende asfaltstrook bereik je de 1ste rustpost ’t Jachthuis (nog net in België), waar je nadien nog 2x zal mogen aanmeren.

't Jachthuis
't Jachthuis

Je vervolgt met een lus rond dit eerste tussenstation. Je keert even op je stappen terug en volgt dan een pad tussen een kleine heidestrook (Aalstheide). Je bent meteen in het Nederlandse landgoed Gorp en Roovert aangekomen. Vanop een mooi laantje zie je vervolgens links het ven Papschot liggen. Even verder is het weer slingeren geblazen over een smal paadje door het landgoed en hetwelk uitmondt in een meer open vlakte. Een links bospad geeft uit op de Oude Trambaan, een zandpad die de scheiding vormt met het immense landgoed de Utrecht (2500 ha, waarvan 1600 ha bos) waar je vanaf dan in mag vertoeven. Bosgewijs zet je je reis verder, je mag nog even een klein vennetje ronden en wat verderop wenkt opnieuw taverne ’t Jachthuis voor wat verse energie.

Je mag je schrap zetten voor een lus van 25 km alvorens je een derde maal bij ’t Jachthuis belandt. Je kiest nu voor de andere richting en een afwisseling van wat bredere en smalle bospaden brengt je op de Andreas Schotel-wandelroute, genoemd naar een Rotterdams kunstenaar die in Esbeek belandde. Je komt schildersezels tegen met zijn werk en kunstwerken geïnspireerd op zijn schetsen en aquarellen ( zoals de levensechte boer met paard en ploeg). De volgende attractie is het licht erotisch (!) getinte ven Broekeling waar je mooi langs mag laveren o.m. langs een bijenschans.

Je verlaat het ven en voorbij boerderij de Koekoek zoek je het Arnoldspark op. Opvallend zijn hier het 5,5 m hoge beeld van Andreas Schotel en een laan met mammoetbomen (reuzeconiferen van 20 tot 30 m hoogte). Er ligt nog een vijver op je weg door het park en dan gaat het langs een golfterrein alvorens je weer de bossen induikt. De laatste 2 km naar de rustpost worden nog pittig, want plots gaat het stevig op en neer : je bent bij de zandpaden van de Dunse bergen gekomen en even verder aan de Koevoortse brug zoek je de oever van het welig kronkelende riviertje de Reusel op. Ettelijke boomstammen trachten je stokken (bomen !) in de wielen te steken, maar daar zullen ze uiteindelijk niet in slagen. Het pad mondt uit bij het fietspad dat je naar ‘In den Bockenreyder’ geleidt, waar je even kan verpozen. Deze authentieke en zeer populaire herberg, midden in de bossen gelegen, werd in 2016 tot beste café van Nederland uitgeroepen en blinkt o.m. uit door het alom aanwezige Brabants dialect.

Bockenreyder

Tijd om je opdracht verder te zetten. Bospaden brengen je aan de oever van de Flaes, één van de grootste vennen van Noord-Brabant. Je volgt die even en zoekt dan weer de bospaden op van het landgoed. Over de Koevoortse brug kopieer je een 100-tal meter de route van daarstraks, alvorens grenzend aan landgoed Wellenseind koers te zetten naar een volgend hoogtepunt van de tocht : de natuurbegraafplaats van de Utrecht, die liefst 27 ha beslaat. Je mag die grondig verkennen, waarbij je verscheidene natuurgraven op je weg vindt. Een afwisseling van wat bredere en smalle bospaden, gevolgd door een lange aanloopstrook geleiden je naar de volgende tussenpost, de Buitenman, op zijn beurt een authentieke 400 jaar oude Kempische hoeve van de witheren van Postel. Je hebt hier recht op een stuk appelcake als opkikker.

Buitenman

Je keert even op je stappen terug en dan zit je meteen weer in een bosomgeving. Je passeert een watervergaarbekken, alvorens wat langere bospaden en een asfaltstrook je bij de Gagelhoeve brengen, genoemd naar de wilde gagel die hier zijn biotoop vindt en die wel eens gebruikt wordt als aanvulling of vervanging van hop in bier (Gageleer). Er volgt een wat moerassige doorsteek langs de gagelstruiken die in deze natte omgeving goed gedijen. Je zet stilaan de terugweg in. Je mag nog genieten van een smal rododendron-laantje, gevolgd door afwisselende bospaden die als eindbestemming de volgende rustpost, opnieuw ’t Jachthuis, opleveren.

De ultieme terugkeer naar Mieke Pap wenkt. Na een aanloop mag je nog even door de bossen van de Tulderse Beemd wandelen om dan via Overbroek terug de oever van het riviertje de Aa op te zoeken. Het hier flink meanderend riviertje mag je meer dan 1 km volgen. Langs de bossen aan Pannenhoef en wat landelijke paden kom je op het fietspad uit dat je finaal terug bij Mieke Pap doet aanlanden waar je als beloning en desgewenst van een Duvel of Westmalle mag genieten.

Als de weergoden ons gunstig gezind blijken zijn we er zeker van dat je intens zal genoten hebben !

Iedereen van harte welkom !

[pdf id='1905']
Wens je het parcours te downloaden of af te drukken klik dan op 
Downloaden hieronder

Naast het 1ste luik van 50 km van de Mieke Pap goes holy shit 150 km zijn ook andere afstanden (ook de 50 km trouwens) beschikbaar voor de wandelaars aan de gebruikelijke tarieven van Wandelsport Vlaanderen (1,5 € voor leden en 3 € voor niet-leden).

  • 5 km (60% onverhard)

Je vertrekt langs het kerkhof en zoekt dan de landelijke paden aan Hondseind op. Je vervolgt met een doorsteek van de bossen van Oud Heiveld, om dan via Grote Vond, Heesdijk, over het fietspad en uiteindelijk langs de voetweg, het Keyserspad, terug bij Mieke Pap te belanden.

  • 10 km (54% onverhard)

Je volgt de heenweg van de 50 km tot na het verlaten van de bossen van Molenheide. Aan Overbroek zoek je echter de oever van de Aa op en volgt dan weer het parkoers van de 50 km tot de finish.

  • 15 km (56% onverhard)

Je combineert de 10 met de 5 km.

  • 18 km (59% onverhard)

Je volgt hier de heen- en terugweg van de 50 km naar de rustpost ’t Jachthuis.

  • 23 km (59% onverhard)

Je combineert de 18 en 5 km.

  • 30 km (65% onverhard)

Je combineert de 23 km met de lus van de 50 km rond rustpost ’t Jachthuis.

  • 42 km (75% onverhard)

Je volgt het volledige parkoers van de 50 km, uitgezonderd de lus rond ’t Jachthuis.