Vlaanderen wandelt lokaal…in Weelde: gewijzigde datum

Oorspronkelijke datum 24 april verschoven naar 27 juni

Nieuwe datum: 27 juni 2021

 

De laatste zondag van april bindt iedere wandelaar traditioneel zijn stapschoenen aan voor VLAANDEREN WANDELT.  Ondanks we hoopten op een klein beetje licht aan het einde van de tunnel, ziet het bestuursorgaan van Wandelsport Vlaanderen vzw zich door de toenemende Covid-cijfers genoodzaakt de organisatie uit te stellen naar een latere datum. 

Daarom zal VLAANDEREN WANDELT LOKAAL NIET doorgaan op 25 april  MAAR op zondag 27 juni 2021.

VLAANDEREN WANDELT IN WEELDE

Onder het motto ‘iedereen wandelt’ nemen ook de Ravelse Wandelaars deel aan dit initiatief van Wandelsport Vlaanderen om op zondag 27 juni zoveel mogelijk mensen ‘aan de wandel’ te krijgen. En dat geldt niet alleen voor inwoners van Vlaanderen, ook onze Noorderburen en Waalse collega’s zijn van harte welkom! . We dienen nog wel rekening te houden met enkele beperkende coronamaatregelen, vooral bij de inschrijving ( dragen van mondkapje, handen ontsmetten, afstand van 1,5 m respecteren en afscherming van de inschrijfposten). Omdat wij de uitbating van de startplaats en ook de rustposten uitbesteden aan de horeca kunnen wij alvast zorgen voor bevoorrading aan drank en eten. Bovendien beschikken al deze posten over een ruim terras, zodat je bij gunstige weersomstandigheden buiten kunt plaats nemen. Toiletten zijn ook overal beschikbaar (behalve bij Aarle IJs, rustpost van de 30 en 40 km).

Het is al ettelijke jaren geleden dat we nog vanuit de Brouwerij (nu Weld genoemd) lieten vertrekken en om toch een ietwat ander parkoers aan te bieden dan onze andere organisaties keren we hier graag nog eens terug.

De deelnemers mogen de zaal verlaten aan de achterkant om langs een looppiste en een wat langere aanloop via Meir in de buurt van Flaesheide aan te landen. Je zoekt hier even wat bos op om dan over een wat langere zandpad Noord-Heikant te bereiken. Hier pik je een doorsteek door een smalle bosstrook mee, om vervolgens langs veldwegen koers te zetten naar het Hegse Stalleke. De deelnemers aan de 7 km splitsen zich hier af om over veldwegen en een fietspad terug de startplaats op te zoeken.

Alle andere afstanden vervolgen hun weg en slingeren nog even door het bosgebiedje Poppelse Heide, alvorens de tussenpost Hegse Stalleke op te zoeken. Dat geldt echter alleen voor de afstanden 9 en 12 km. De wandelaars op de langere afstanden gaan rechtstreeks richting Poppel. Je doet dat over een onverhard pad langs velden en bosstroken, om dan via een fietspad bij Mieke Pap aan te landen. De 9 km-stappers keren vanuit het Hegse Stalleke terug en vervoegen even verder diegenen op de 7 km. Die op de 12 km volgen verder in de richting Poppel maar splitsen zich af om via veldwegen en een bosstrook terug te keren naar het Hegse Stalleke, vanwaar ze nadien ook voor de terugweg kiezen.

Na de tussenstop bij Mieke Pap maken de afstanden 27 en 40 km eerst een lus rond Poppel. Die verloopt eerst langs de oever van het riviertje de Aa, om dan via Bremberg te gaan slingeren door de bossen van Molenheide. Je verlaat deze om koers te zetten naar Overbroek. Een doorsteekje brengt je dan langs privé-bossen aan Pannenhoef, waar een mooie dreef je uiteindelijk terug de weg wijst naar Mieke Pap.

 

De deelnemers op de 19 en 27 km kiezen nu voor de terugkeer naar het Hegse Stalleke. Je volgt een paadje langs het kerkhof om dan via veldwegen aan Hondseinde en een doorsteek van het bosgebied Oud Heiveld aan te landen bij het hoogtepunt van de wandeling : de doortocht van het privaat domein de Schrieken, waar je zo’n 4 km in mag vertoeven. Het wordt een aaneenschakeling van een passage langs een mooie vijver (met in de verte het kasteel), een opeenvolging van wat bredere en smalle bospaden, waarbij je o.m. langs een jachtpaviljoen komt.

Opvallend is ook de ruime aanwezigheid van rododendrons als ondergroei in dit bosgebied. Uiteindelijk verlaat je het domein via de hoofddreef om de laatste 700 m naar het Hegse Stalleke te overbruggen.

De 30 en 40 km-wandelaars zoeken vanuit Poppel het grensgebied op, maar blijven wel in België. Een aanloop langs de Beekseweg en Bremberg brengt je weer in de bossen van Molenheide maar deze keer de westelijke kant. Al zigzaggend wandel je over de bosdreven tot je de drukke Tilburgseweg oversteekt om langs de velden en verharde weg Maarle te doorkruisen. Tenslotte ga je toch weer onverhard opzoeken om via een paardenwei en veldwegen te kunnen verpozen bij Aarle IJs

Het is nu tijd om de terugkeer naar Weelde te plannen. Wat langere veldwegen brengen je respektievelijk in de boszones Aarleheide en Klotkuilheide. In beide gebieden hebben we een éénmanspaadje uitgezocht dat zelfs voor plaatselijke wandelaars nog onbekend terrein kan betekenen. Hierna maak je langs de plaatselijke voetbalclub en een fietspad de oversteek naar het prachtige privaat domein de Schrieken, waar je even verder de 19 en 27 km vervoegt op weg naar het Hegse Stalleke.

Van hieruit is het nog 2,8 km tot de finish waar je kan afsluiten met een drankje en/of een hapje.

Vanuit Weelde is het iets moeilijker om een onvolprezen natuurparkoers uit te stippelen, maar we hebben alle mogelijkheden benut en zijn er zeker van dat je zal genoten hebben !

Ons volledig parcours

Overzicht van al onze wandelingen

Hieronder vinden jullie een overzicht van ALLE afstanden die wij jullie aanbieden.

De afstanden variëren van 9 km tot 40 km met tussenin voldoende rustplaatsen die voldoen  alle coronaprotocollen.