Vlaanderen wandelt lokaal…in Weelde: gewijzigde datum

Oorspronkelijke datum 24 april verschoven naar 27 juni

Nieuwe datum: 27 juni 2021

 

De laatste zondag van april bindt iedere wandelaar traditioneel zijn stapschoenen aan voor VLAANDEREN WANDELT.  Ondanks we hoopten op een klein beetje licht aan het einde van de tunnel, ziet het bestuursorgaan van Wandelsport Vlaanderen vzw zich door de toenemende Covid-cijfers genoodzaakt de organisatie uit te stellen naar een latere datum. 

Daarom zal VLAANDEREN WANDELT LOKAAL NIET doorgaan op 25 april  MAAR op zondag 27 juni 2021.

VLAANDEREN WANDELT IN WEELDE

Met de weer oplopende coronacijfers is het nog onzeker onder welke omstandigheden deze wandeltocht zal kunnen doorgaan. Indien er kan ingeschreven worden zullen we de deelnemers laten vertrekken in de zalen De Brouwerij te Weelde. Het is ook de bedoeling deze tocht over twee dagen te spreiden, teneinde grote druktes te vermijden. Daarbij wordt zaterdag 26/06 uitsluitend gereserveerd voor de langeafstand wandelaars van de 30 en 40 km en komen op zondag 27/06 voornamelijk de kortere afstanden aan bod.  We hebben alvast ook de toestemming om de nodige take-away (verzorgd door de horeca) aan te bieden en die voorzien we zowel bij start/aankomst als op elke tussenpost.

Het is al ettelijke jaren geleden dat we nog vanuit de Brouwerij (nu Weld genoemd) lieten vertrekken en om toch een ietwat ander parkoers aan te bieden dan onze andere organisaties keren we hier graag nog eens terug.

De deelnemers mogen de zaal verlaten aan de achterkant om langs een looppiste en een wat langere aanloop via Meir in de buurt van Flaesheide aan te landen. Je zoekt hier even wat bos op om dan over een wat langere zandpad Noord-Heikant te bereiken. Hier pik je een doorsteek door een smalle bosstrook mee, om vervolgens langs veldwegen koers te zetten naar het Hegse Stalleke. De deelnemers aan de 7 km splitsen zich hier af om over veldwegen en een fietspad terug de startplaats op te zoeken.

Alle andere afstanden vervolgen hun weg en slingeren nog even door het bosgebiedje Poppelse Heide, alvorens de tussenpost Hegse Stalleke op te zoeken. Dat geldt echter alleen voor de afstanden 9 en 12 km. De wandelaars op de langere afstanden gaan rechtstreeks richting Poppel. Je doet dat over een onverhard pad langs velden en bosstroken, om dan via een fietspad bij Mieke Pap aan te landen. De 9 km-stappers keren vanuit het Hegse Stalleke terug en vervoegen even verder diegenen op de 7 km. Die op de 12 km volgen verder in de richting Poppel maar splitsen zich af om via veldwegen en een bosstrook terug te keren naar het Hegse Stalleke, vanwaar ze nadien ook voor de terugweg kiezen.

Na de take-away bij Mieke Pap maken de afstanden 27 en 40 km eerst een lus rond Poppel. Via verkavelingswegen en een mooie dreef beland je aan Pannenhoef. Je zet je weg verder langs privé-bossen en via een doorsteekje kom je terecht aan het riviertje de Aa. Je mag nu 1 km heerlijk kronkelen langs de oever tot in Overbroek.

Er volgt nu een korte overgangsstrook en dan mag je opnieuw gaan slingeren, nu door de bossen van Molenheide. Uiteindelijk keer je via Bremberg terug naar Mieke Pap.

De deelnemers op de 19 en 27 km kiezen nu voor de terugkeer naar het Hegse Stalleke. Je volgt een paadje langs het kerkhof om dan via veldwegen aan Hondseinde en een doorsteek van het bosgebied Oud Heiveld aan te landen bij het hoogtepunt van de wandeling : de doortocht van het privaat domein de Schrieken, waar je zo’n 4 km in mag vertoeven. Het wordt een aaneenschakeling van een passage langs een mooie vijver (met in de verte het kasteel), een opeenvolging van wat bredere en smalle bospaden, waarbij je o.m. langs een jachtpaviljoen komt.

Opvallend is ook de ruime aanwezigheid van rododendrons als ondergroei in dit bosgebied. Uiteindelijk verlaat je het domein via de hoofddreef om de laatste 700 m naar het Hegse Stalleke te overbruggen.

De 30 en 40 km-wandelaars zoeken vanuit Poppel het grensgebied op, maar blijven wel in België. Je herneemt even het parkoers van de lus, laveert  500 m langs de Aa om dan de bossen van Molenheide weer op te zoeken, maar deze keer de westelijke kant. Al zigzaggend wandel je over de bosdreven tot je de drukke Tilburgseweg oversteekt om langs de velden en verharde weg Maarle te doorkruisen. Tenslotte ga je toch weer onverhard opzoeken om via een paardenwei en veldwegen te kunnen verpozen bij Aarle IJs.

Het is nu tijd om de terugkeer naar Weelde te plannen. Wat langere veldwegen brengen je respektievelijk in de boszones Aarleheide en Klotkuilheide. In beide gebieden hebben we een éénmanspaadje uitgezocht dat zelfs voor plaatselijke wandelaars nog onbekend terrein kan betekenen. Hierna maak je langs de plaatselijke voetbalclub en een fietspad de oversteek naar het prachtige privaat domein de Schrieken, waar je even verder de 19 en 27 km vervoegt op weg naar het Hegse Stalleke.

Van hieruit is het nog 2,6 km tot de finish waar je kan afsluiten met een take-away.

Vanuit Weelde is het iets moeilijker om een onvolprezen natuurparkoers uit te stippelen, maar we hebben alle mogelijkheden benut en zijn er zeker van dat je zal genoten hebben !

Ons volledig parcours