24e Wintertocht – Rondje Antwerpen 04/02/2024


Korte INFO:

Bos Noordheuvel, De Cuyck, Goed van Koch, West-Beersgat, privédomein en rustige wandelwegen.

Bereikbaarheid Auto: E19 afrit 4 richting Brasschaat-Wuustwezel. Bus: De Lijn 640 halte Bosduinstraat Gooreind.

Gemeente Wuustwezel (Antwerpen)

Startlocatie:

Harmonie Concordia
Bosduinstraat 5
2990 Wuustwezel
Antwerpen

Starten tussen 08u00 en 15u00
Laatste aankomsttijd 17u00


Aanvraag gratis inschrijving :

Onderstaand kan U het GRATIS INSCHRIJFFORMULIER aanvragen. U dient wel ingelogd te zijn

De indiening van het formulier is nu gesloten.

Voorbeschouwing:

Welkom op onze 24ste Wintertocht

te Gooreind-Wuustwezel op zondag 4 februari 2024

ingericht door wandelclub Noordergouw ,WSVL 1047Afbeelding

Afstanden       5        – 9 – 12 – 16 – 20 en 28 km

Aangesloten bij wandelcriterium “Rondje Antwerpen”

Beschrijving van de wandelafstanden

 .

Onmiddellijk na het vertrek uit onze startzaal van harmonie “Concordia”  gaan alle afstanden naar het voormalig domein  van Koch.

Tussen 1846 en 1938 bezat de bankiersfamilie Koch hier een uitgestrekt domein van meer dan 230 hectare en  een aanzienlijk kasteel. In 1938 vertrok de familie naar Engeland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel in beslag genomen door de Duitse bezetter . In de bossen werd toen munitie opgeslagen . Hiervan kan je de uitgravingen nog zien . Op het einde van de oorlog werd het kasteel geheel vernield en gesloopt. Slechts de toegangspoorten bleven bewaard. Gelukkig resten er ons nog de mooie  bossen en dreven waar wij onze wandeling  kunnen doorvoeren.

De 5 km  komt voorbij het standbeeld van “ De Rode Ridder “ . Dit  ter nagedachtenis van Karel Biddeloo  tekenaar van de stripreeks “de Rode Ridder”  . Aanleiding hiervoor was het 50-jarig jubileum van de Rode Ridder in 2009.

Weldra bereiken wij de eerste rustplaats in het voormalig Schoolhuis . Ook voor de  korte 5 km afstand ! Lekker warme verse soep , diverse broodjes , verse rijstpap , warme en koude dranken brengen u terug op krachten. Na de rust vervolgen wij  onze wandeling en splitsen de langere afstanden zich af .

De 9  en 16 km wandelaars  gaan naar het Park Kloosterdomein Franciskanessen  . Hier vinden wij een gevarieerd landschap van dreven , weilanden en bossen . Je stuit  daar ondermeer op religieuze beelden , een mooie vijver  met een eilandje met daarop een grot . In het kloostergebouw , nu woonzorgcentrum , werden tussen  1895 en 2010 meer dan 2000 missiezusters opgeleid om te worden uitgezonden over de hele wereld .

De 12 km wandelt eerst nog iets verder door de bossen van West-Beersgat, ooit bekend als het bos van het OCMW van Antwerpen van meer dan 68 hectare in Wuustwezel. Het vormt niet alleen het leefgebied voor heel wat vogels, zoals zwarte specht, havik en buizerd, maar biedt ook ruimte voor vos, boommarter en ree . Ook de wolf laat zich hier af en toe zien . Nu zijn deze  bossen in beheer van Natuur en bos  opengesteld  . Aan de oostelijke zijde grenst het aan het militair domein  “Groot schietveld“ waar in 2021 de grootste bos- en heidebrand van Belgie woede als gevolg van een schietoefening  .  Vele gezinnen  moesten toen hun woning  tijdelijk verlaten. Sindsdien is de  toegang naar het Groot Schietveld volledig afgesloten . Toch zijn er nog regelmatig inbreuken op dit domein waar veel “verdwaalde” munitie rondslingerd . Zo werd er deze zomer nog een rave-party verhinderd .

De 20 en 28  km gaan na de eerste rust door agrarisch gebied richting domein Noordheuvelbos . Ook de 16 km maakt hier ook nog een mooie lus. Dit gemengd bos is een eigenlijk een verzameling van verschillende bossen . In het loofbos zijn nog enkele stukken van gekasseide oude dreven met grote oude beuken terug te vinden. Vervolgens gaat de wandeling verder door de dennenbossen  , via de weekendzone met zijn vele buitenverblijven ,  naar het gehucht Sterbos  waar onze tweede verzorgde rustplaats gelegen is .

Sterbos is ontstaan door de steun van de baron  de Kerckhove d’Exaerde bewoner van het gelijknamige kasteeldomein . Het domein zelf , aangelegd in stervorm ,  is niet toegankelijk maar wel de omliggende bos- en veldwegen. De oude kapel is onlangs gerestaureerd  .

De 28 km maakt hier nog een mooie lus over het motorcross domein “ De Molenbergen “ en door de “Schietpijp”. Deze schietpijp is in WO2 aangelegd door het Duitse leger en is een uitgraving waar vooral schietoefeningen voor hun soldaten werden gehouden .

Na de rust gaan we door het landelijke gebied van de Grote Beek naar de bossen van Beersgat en vervolgens naar het park van kloosterdomein Franciskanessen waar we aansluiten bij de andere afstanden .  Weldra  naderen wij de aankomst in zaal Concordia . Hier , en ook in onze rustplaatsen onderweg ,  kan men nog genieten van de heerlijke verse soep , diverse broodjes , verse rijstpap  en alle  warme en koude dranken . In de aankomstzaal zijn er ook  heerlijke pannenkoeken verkrijgbaar gemaakt van dagverse koemelk .

Wij danken u voor uw deelname en hopen u nog terug gezien op één van onze andere wandeltochten .

Kapitteltocht op donderdag 2 Mei 2024 in Brasschaat

Grenstocht op zondag 21 Juli 2024 in Putte Kapellen