Poppels glorie

6e Poppel Glorie gaat NIET door.....

AFGELAST 

Tot onze spijt moeten wij jullie melden dat we onze 6de Poppels Glorie van zaterdag a.s. nood gedwongen moeten afgelasten.  De wateroverlast ( de Aa die bv. buiten zijn oevers is getreden) en de stormschade (omgevallen bomen) zijn van dien aard dat het onmogelijk wordt nog een waardig parkoers aan de wandelaars aan te bieden. Het is na alle corona-miserie een nieuwe tegenslag die ons treft, maar het is nu eenmaal niet anders.

Wij zullen deze tocht verplaatsen naar zondag 24 april. Op die dag nemen wij deel aan Vlaanderen Wandelt en hadden daarvoor een tocht vanuit Weelde gepland. Omdat Poppels Glorie zo'n mooi parkoers kan aanbieden gaan we die in de plaats stellen en het wordt dus Vlaanderen Wandelt in Poppel.


 

Voorbeschouwing 6e Poppels Glorie

Nu er eindelijk schot lijkt te komen in het versoepelen van de coronamaatregelen knopen wij terug aan met de organisatie van onze tochten. De eerste in de rij is onze 6de Poppels Glorie.

 

Als kleine club besteden wij zoals gewoonlijk al onze rustposten uit aan de plaatselijke horeca. In het geval van Poppels Glorie betekent het 2 posten in België en 3 in Nederland. Op de Belgische rustposten (gemeentezaal en ’t Jachthuis) is het de verantwoordelijkheid van de uitbater om de controle van de coronapas (Covid Safe Ticket) op zich te nemen en zal je die dus steeds moeten aanbieden als je er iets wil consumeren. In Nederland is de situatie ondertussen terug als voor corona, d.w.z. geen 1,5m afstand en geen covid safe ticket nodig. Zowel in België als Nederland is het mondmasker niet meer verplicht in de horeca. Om de inschrijving zo vlot mogelijk te laten verlopen voeren we deze uit in een apart lokaal (café Mieke Pap) dat uitsluitend gebruikt wordt voor de inschrijving en pas in de namiddag opent voor klanten. Hierdoor moeten we hier geen CST-kontrole uitvoeren. Als je voor de start en na aankomst nog iets wil consumeren kan dat in de aanpalende gemeentezaal, waar er dus wel CST-kontrole zal zijn.  

 

Ingewijden weten ondertussen wat het recept is voor al onze georganiseerde tochten : een natuurtocht van het zuiverste kaliber. We spreken dan over een zeer bosrijk parkoers dat ten gepaste tijde wordt afgewisseld met vennetjes en plassen, slingerpaadjes langs riviertjes, wat heide en met de doortocht van een enorme natuurbegraafplaats. Deze keer staan er zelfs een vleugje humor en een snuifje...erotiek op het menu ! De afstanden bedragen respectievelijk 5-8-15-23-24-32-42 of 50 km. Inschrijven kan van 6h30 tot 15h.


Deze tocht is een voorsmaakje van wat jullie in 2023 als nieuwe uitdaging te wachten staat :  MIEKE PAP GOES…HOLY SHIT !! ...150 KM ! (uiteraard met ‘holy shit’-t-shirt). Noteer alvast de volgende data : 4 maart, 11 november en 31 december. Wij houden jullie op de hoogte.


De traditionele aanloop voltrekt zich langs de oever van riviertje de Aa, waarna de 5 km al wordt afgesplitst. Deze wandelaars vatten dan de terugkeer aan langs de bossen van Pannenhoef en wat veldwegen. De overige afstanden zetten koers naar Bremberg en volgen dan een heerlijk slingerpaadje door de bossen van Molenheide. Aan het einde hiervan zonderen de 8, 15, 23 en 42 km zich af. De 8 km opteert even verder ook voor de terugweg over een prachtig slingerpad van 1 km langs de Aa om even verder de 5 km te vervoegen. De 15,23 en 42 km vervolgen hun weg langs de Poppelse Beemd en door de bossen van Overbroek om via een lange zandweg bij taverne ’t Jachthuis uit te komen voor een eerste rustpauze.

De wandelaars op de 24,32 en 50 km daarentegen kiezen voor een langere doortocht van de bossen van Molenheide, o.m. langs een gerestaureerde stuifduin. Je verlaat Molenheide vlakbij de gekende, witgekalkte Rovert-kapel uit 1738. Je bent vlakbij de Nederlandse grens en gaat deze overschrijden via het landgoed Gorp en Roovert van de fam. Van Puijenbroek. Een aanloop door de bossen brengt je aan de oever van het riviertje de Rovertsche Leij, het verlengde van de Aa in België. Slingergewijs volg je nu deze oever tot je aan een prachtige dreef van 500m komt die je leidt naar de rustpost, Party-Restaurant de Nieuwe Hoef, een originele tiendhoeve uit 1641, prachtig verscholen in de bossen van landgoed Gorp de Ley en absoluut het bezichtigen waard. Het is al een paar jaar geleden dat we hier nog vertoefden.

Maar de wandelopdracht moet natuurlijk voortgezet worden. Je verlaat de rustpost langs dezelfde dreef. Even verder wandel je over de Paradijsbrug om dan weer de bossen van Gorp en Roovert in te duiken langs de andere kant van de Rovertsche Leij. Wat verder kom je terug aan de oever en beland uiteindelijk op een prachtige rododendrondreef die je weer dichtbij de grens brengt. Maar die laat je links liggen om over een wat langer bospad te vervolgen. Je komt dan uiteindelijk vlakbij het ven Papschot terecht en even verder wenkt een mooi laantje tussen datzelfde ven en Aelstheide. Langs de heide gaat het nu richting ’t Jachthuis voor de tweede controle.

De wandelaars op de 15 en 24 km kiezen hier voor de terugweg en na een aanloop gaat het door de bossen van Overbroek en over een verharde verbindingsweg naar de oever van de Aa, waar ze de 8 km vervoegen voor de laatste kilometers.

De deelnemers van de 23,32,42 en 50 km beginnen vervolgens aan een grondige verkenning van het immense landgoed de Utrecht (2500 ha), eigendom van de verzekeringsgroep ASR. Je start met een afwisseling van wat bredere en smalle bospaden, onderbroken door een heerlijk rododendronpaadje. De 23 en 32 km splitsen zich hierna af en zetten koers naar het licht erotisch (!) getinte ven Broekeling waar ze terug het parkoers van de 42 en 50 km vervoegen.Laatstgenoemden hebben als volgende bestemming de Gagelhoeve, genoemd naar de wilde gagel (wel eens gebruikt ter vervanging of aanvulling van hop in bier) die in de omgeving welig tiert. Je blijft de bossen trouw, passeert een watervergaarbekken om tenslotte de rechte lijn in te zetten naar de volgende rustpost, de Buitenman in Lage Mierde, een 400 jaar oude pachthoeve van de witheren van Postel.De marathonners keren even op hun stappen terug en duiken dan terug de bossen in. Een lang smal bospad doet je aanlanden in de liefst 27ha grote natuurbegraafplaats van de Utrecht. Je mag deze plaats doorkruisen langs ettelijke natuurgraven. Hierna eisen de bossen terug hun recht op. Je overschrijdt even het Koevoirt-brugje over de Reusel en verderop kom je bij één van de grootste vennen van Noord-Brabant, de Flaes, wiens oever je nu even mag volgen. Dan gaat het uiteindelijk verder naar de volgende rustpost, de al 90 jaar oude herberg In den Bockenreyder, één van de meest bekende horecazaken in Nederland en o.m in 2016 uitgeroepen tot beste café van Nederland. Het Brabants dialect voert er hoogtij ( zelfs bij de menukoart : unne grôôte brûine Leffe van ’t vat) en de snelle bediening is een sterk punt.Het wordt stilaan tijd om terug koers naar België te zetten. Maar er staat nog wel wat interessants op het wandelmenu. Dat begint met een heerlijk smal  slingerpaadje langs de beek de Reusel. Bij het verlaten ervan loop je even dubbel met de aanlooproute. Maar dan gaat het plots wisselend op en neer over zandpaden : je bent bij de Dunse Bergen gekomen. Wat verder verlaat je even de bossen om over een fietspad en langs een golfterrein te passeren. Maar dan vind je toch weer een zijpaadje op je weg en verderop loopt het over een fietspad in de richting van het Arnoldspark. Je gaat nu even de Andreas Schotelroute volgen, genoemd naar een Rotterdamse kunstenaar die geruime tijd in Esbeek vertoefde. In het park passeer je langs een vijver, enkele mammoetbomen (Sequoia’s) en het 5,5 m hoge beeld van de kunstenaar zelf.De route vervolgt langs boerderij de Koekoek naar het ven Broekeling waar je de wandelaars van de 23 en 32 km weer oppikt. Een prachtig pad langs het ven leidt je naar een bijna levensecht kunstwerk (boer met paard en ploeg). Een lange veldweg doet je weer in de bossen aanlanden. Je mag nog even een klein ven ronden, alvorens afwisselend smalle en wat bredere bospaden je doen aanlanden in de rustpost taverne ’t Jachthuis bij Tulderheyde.

De ultieme terugkeer naar de startzaal kondigt zich aan. Die mag je voltrekken over hetzelfde parkoers als de eerder afgesplitste afstanden 15 en 24 km en dus ook over het heerlijke slingerpaadje langs de Aa.

Als de weergoden ons gunstig gezind zijn is er langs onze kant geen twijfel dat je weer intens genoten zal hebben !

Startplaats 6e Poppel Glorie 2022