Poppels glorie

5e Poppel Glorie gaat door op Zaterdag 14 augustus 2021

 

Prachtige, rasechte, afwisselende en grensoverschrijdende natuurwandeling. Met veel bos, langs riviertjes en vennen, door de heide en over een natuurbegraafplaats. Door Belgische bossen en voornamelijk Nederlandse landgoederen.

Voorbeschouwing 5e Poppels Glorie

Met het voorbehoud dat het corona-virus nog altijd stokken in de wielen kan steken, zullen wij deze tocht inrichten volgens het aanvullend protocol van Wandelsport Vlaanderen dat geldig is op 14 augustus en hetwelk wij tijdig zullen communiceren.

Het betekent dat je een mondmasker dient te dragen bij de inschrijving. In de rustpost ’t Jachthuis (België) gelden de coronaregels voor de horeca, dus een mondmasker dragen als je je verplaatst. In de Nederlandse rustposten den Bockenreyder en de Buitenman is een mondmasker NIET verplicht en mag je met max.4 aan tafel plaatsnemen. Je hebt GEEN vaccinatiebewijs nodig als je Nederland binnenstapt omdat je er minder dan 12h verblijft

Met de 5de Poppels Glorie knopen we weer aan met het type parkoers waar ingewijden inmiddels mee vertrouwd zijn : een prachtige en rasechte natuurwandeling waarbij bospaden het hoge woord voeren, echter te gepasten tijde afgewisseld met plassen en vennen, wat heide, deze keer ook een natuurbegraafplaats en enkele minieme stroken verhard (jawel !). Kortom, echt een parkoers dat we uit het PATERSVAATJE getapt hebben en dat wellicht in de top 5 huist van wat we al aangeboden hebben in de loop der jaren.

Ter info kunnen we ook melden dat deze tocht vanaf 2022 vanwege teveel concurrentie einde mei (o.m. de zotte 50 van Gheel) verplaatst wordt naar einde februari/begin maart. In 2023 zal deze wandeling deel uitmaken van een nieuwe drieluik-uitdaging, MIEKE PAP GOES .. HOLY SHIT !! ... 150 KM !! genoemd (vaneigens met ‘holy shit’-t-shirt).

Voor de afstanden boven 13 km loopt het parkoers erna volledig door het immense landgoed de Utrecht in Nederland ( 2500 ha, waarvan 1600 ha bos). Dit resulteert voor de langste afstanden ook in bijna 20 km gloednieuwe wandelwegen van het gekende kaliber.

Na de start bij Mieke Pap volg je een vrij klassieke route tot de eerste rustpost bij taverne ’t Jachthuis aan Tulderheyde. Er is de aanloop langs ruilverkavelingswegen en enkele onverharde dreven, om dan langs de privaat-bossen aan Pannenhoef en door een bos aan Overbroek over de zandweg richting Tulderheyde te wandelen. De deelnemers aan de 8 km keren aan Overbroek reeds terug via een bos-slingerpad en het riviertje de Aa.

De wandelaars voor de 13 km kiezen na de verpozing voor de terugweg, de verdere afstanden maken eerst een lus rond ’t Jachthuis. Die brengt je meteen in het landgoed de Utrecht. Je mag genieten van een afwisseling van brede en voornamelijk wat smallere bospaden en slingerende éénmanspaden. De wandelaars op de 18, 26 en 42 km kiezen halverwege al voor de terugkeer. Onderweg rond je ook een klein ven en op het einde stap je over een mooi wilgenlaantje langs Aelstheide naar het asfalt dat je terugbrengt bij ’t Jachthuis.

De wandelaars van de 18 en 21 km keren nu op hun stappen terug maar de anderen (26, 29, 37,42 en 46 km) vervolgen hun weg door het landgoed. Klassieke bospaden leiden je naar de Andreas Schotel-route met enkele kunstwerken en schildersezels met aquarellen van deze kunstenaar langs het parkoers. Die monden finaal uit bij het licht erotisch (!) getinte, prachtige ven Broekeling. En van hieruit nemen nieuwe wandelwegen het voortouw, echter niet voor de 26 en 29 km-stappers, want die kiezen hier voor de terugkeer. Je passeert boerderij De Koekoek en volgt dan weer even de Schotel-route door het Arnoldspark. Daarbij merk je ongetwijfeld het 5,5 m hoge beeld van de kunstenaar in kwestie.

Je rondt vervolgens een vijver om dan over een strook asfalt

 (!) langs de golfclub Midden-Brabant te laveren en verder koers te zetten naar de volgende rustpost. Maar eerst staan nog wat bospaden op het menu die plots en verrassend uitmonden in een doorsteek van de zanderige Dunse bergen, waarbij het flink op en neer gaat. Je eindigt dit mooie stukje parkoers met een avontuurlijk slingerpaadje langs het riviertje de Reusel om dan in den Bockenreyder in Esbeek nieuwe energie op te doen. Deze grote, ook in België erg gekende horecazaak werd voor enkele jaren tot beste café van Nederland gedoopt en is gekend voor zijn snelle service en zijn 100% Brabantse dialect-uitstraling (met inbegrip van de menukaarten).

Je zet onverdroten je weg verder door deze bosrijke omgeving om dan bij één van de grootste vennen van Brabant, de Flaes, aan te komen. Je volgt een tijdje de oever van dit mooie ven en gaat verder bos-gewijs en schrijlings langs het landgoed Wellenseind, om dan de volgende attractie te bezichtigen : de natuurbegraafplaats van het landgoed. Die mag je van wat dichterbij bekijken alvorens de laatste bospaden en –paadjes te overbruggen naar de volgende halte : herberg de Buitenman in Lage Mierde, een 400 jaar oude pachthoeve van de witheren van Postel.

Voor even keer je op je stappen terug alvorens weer geruime tijd in een bosrijke omgeving te mogen vertoeven. Een asfalt-oversteek brengt je dan langs de Gagelhoeve, welke aangeeft dat hier de wilde gagel welig tiert. Deze  gagel wordt wel eens gebruikt als vervanging of aanvulling van hop in bier, zoals in het bier Gageleer. Een drassig pad leid je langs stroken gagelstruik. Er volgt nog een heerlijk éénmanspaadje omzoomd door rododendrons en dan kom je weer op bekendere bospaden die je terugbrengen naar rustpost ’t Jachthuis alvorens de laatste loodjes aan te vangen.

De ultieme 7 km vertoont dan weer een vrij klassiek patroon met een lange zandweg langs Tulderbos, door de bossen van Overbroek, een heerlijk slingerpad door Molenheide om tenslotte langs de oever van de Aa de laatste kilometers naar Mieke Pap te voltooien en daar de wandeling met een drankje af te sluiten.

Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat je zal genoten hebben !

Startplaats 5e Poppel Glorie 2021

Afstanden & parcours 5e Poppels Glorie

Volgende afstanden zijn uitgepijld:

8 - 13 - 18 - 21 - 25 - 29 - 37 - 42 - 46 km

Geen

rustposten

 

Rustpunt 1 :

na 6.1 km:Jachthuis

Tot einde: nog 6.9 km

 

Aantal Rustpunten: 2

Rustpunten:

Na Lus 1: 6.1 km - Jachthuis

Na Lus 2: 4.6 km - Jachthuis

Tot einde: 6.9 km

 

Aantal Rustpunten: 2

Rustpunten:

Na Lus 1: 6.1 km - Jachthuis

Na Lus 2: 7.6 km - Jachthuis

Tot einde: 6.9 km

 

Aantal Rustpunten: 3

Rustpunten:

Na Lus 1: 6.1 km - Jachthuis

Na Lus 2: 4.6 km - Jachthuis

Na lus 3: 8 km -Jachthuis

Tot einde: 6.9 km

 

Aantal Rustpunten: 3

Rustpunten:

Na Lus 1: 6.1 km - Jachthuis

Na Lus 2: 7.6 km - Jachthuis

Na lus 3: 8 km - Jachthuis

Tot einde: 6.9 km

 

Aantal Rustpunten: 4

Rustpunten:

Na Lus 1: 6.1 km - Jachthuis

Na Lus 2: 9.1 km - Bockenreyder

Na Lus 3 : 6.9 km - Buitenman

Na lus 4: 8.2 km - Jachthuis

Tot einde : 6.9 Km

Aantal Rustpunten: 5

Rustpunten:

Na Lus 1: 6.1 km - Jachthuis

Na Lus 2: 4.6 km - Jachthuis

Na Lus 3 : 9.1 km - Bockenreyder

Na lus 4: 6.9 km - Buitenman

Na lus 5:8.2 km - Jachthuis

Tot einde : 6.9 Km

Aantal Rustpunten: 5

Rustpunten:

Na Lus 1: 6.1 km - Jachthuis

Na Lus 2: 7.6km - Jachthuis

Na Lus 3 : 9.1 km - Bockenreyder

Na lus 4: 6.9 km - Buitenman

Na lus 5:8.2 km - Jachthuis

Tot einde : 6.9 Km

.