Voorbeschouwing 14e Mieke Pap-route: 29/12/2019

Omdat het al de 14de uitgave van de Mieke Pap-route is, wordt het natuurlijk steeds moeilijker om nog nieuwe paden aan het traject toe te voegen. Maar omdat eenzelfde parkoers geen optie is en het simpel omkeren van de route niet in ons woordenboek voorkomt, blijft het de opdracht toch naar die nieuwe paden uit te kijken. En zie, het motto ‘wie zoekt, die vindt’ blijkt nog altijd te werken, zodat het ons ook dit jaar weer gelukt is.

Zoals vorig jaar starten alle afstanden vanuit de gemeentezaal in Poppel. De ‘kortere’ afstanden (tot en met 17 km) blijven in de omgeving van Poppel en maken één of twee lussen rond de startplaats. De wandelaars die opteren voor 5 of 7 km starten traditioneel langs het riviertje de Aa. De 5 km splitst zich na het eerste gedeelte van de Aa af, om langs de bossen bij Pannenhoef en ruilverkavelingswegen terug te keren bij Mieke Pap. De 7 km zet zijn weg verder langs het ietwat verraderlijke tweede gedeelte van de oever van de Aa en zoekt dan zijn weg door de bossen van Molenheide over een heerlijk slingerpad. Uiteindelijk keer je terug langs enkele villa’s aan Bremberg en een laatste (vrije) rustpost bij de Biertuin, op 1 km van de aankomst.

biertuin

Indien je kiest voor een afstand van 10 km of meer (tot 17 km) ga je eerst de andere lus verkennen en voor de 15 of 17 km daarna de bovengenoemde erbij nemen. Dit parkoers biedt als hoofdschotel de prachtige doortocht van de private eigendom de Schrieken, waar je zo’n 4 km in mag vertoeven. De aanloop er naartoe loopt voornamelijk over veldwegen aan Hondseind. Je doorkruist de Schrieken langs een vijver, bospaden, rijkelijk begroeid met rododendrons en uiteindelijk een mooie dreef. Je begeeft je vervolgens naar de rustpost bij het Hegse Stalleke. Er resten dan nog 2,5 km voor de terugkeer naar Mieke Pap, hoofdzakelijk over veldwegen en een fietspad.

‘t Hegs stalleke

De ‘grotere’ afstanden (25 tot 50 km) maken één grote omtrekkende beweging rond Mieke Pap, afhankelijk van de gekozen afstand aangevuld met één of max. twee lussen rond een rustpost. Zo werken de deelnemers aan de Marathon (42/50 km) eerst de vermelde lus door de Schrieken af, zonder echter de rustpost bij het Hegse Stalleke te bezoeken. Daarna vervolgen ze de route over hetzelfde parkoers als de wandelaars op de 25,30 of 33 km. Het traject geleidt hen, net als de 7 en 17 km, langs de oever van de Aa. Dan splitsen ze zich af en vervolgen ze langs en door de bossen van Overbroek om dan over een lange zandpad de rustpost bij ’t Jachthuis in Tulderheyde te gaan opzoeken.

Jachthuis

Alleen de deelnemers aan de langste afstand (50 km) pikken hier de lus door het landgoed de Utrecht mee. Bospaden vormen hier de hoofdmoot. Je volgt echter ook een gedeelte van de Andreas Schotel-route, welke meer over veldwegen loopt met onderweg enkele schilder- en kunstwerken. Je passeert verderop nog het licht erotisch getinte ven Broekeling, om dan de terugweg naar ’t Jachthuis in te zetten.

Samen met de andere grotere afstanden zet je dan koers naar het volgende landgoed, Gorp en Roovert. Je volgt een prachtig laantje tussen het ven Papschot en Aalstheide en wandelt verder door een bosrijke omgeving. Je maakt een ommetje langs de Fusilladeplaats, waar in WO II de Duitsers als vergelding 5 plaatselijke burgers om het leven brachten. Via een prachtige dreef langs een gracht en het Klim- en Avonturenbos beland je uiteindelijk bij Natuurpoort de Roovertsche Leij, waar je in de plaatselijke Eeterij nieuwe energie kan opdoen. Na deze verpozing gaat het gestaag verder over een smal zijpad richting Nieuwkerk, het volgende landgoed. Hier maak je een kort zijsprongetje om bij een golfterrein uit te komen. Je vervolgt in de richting van het Halve Maan-gebied, waar de 25 en 30 km zich afsplitsen. Zij laveren langs het Halve Maan-ven, nog steeds met een erg lage waterstand, en een naturentuin, om dan via een fietspad bij de volgende rustpost, Aarle IJs, te belanden. De 33 km en de marathonners negeren dit ven en zetten koers naar de Regte Heide, met zijn 250 ha één van de grootste heidegebieden van Noord-Brabant. Je mag hier zo’n 3 km in vertoeven, met bv. een zicht op zes grafheuvels, waarvan enkele met paalkrans. Je verlaat de heide om te gaan rusten in manège Het Hoefke in het dorp Riel.

Het volgende natuurgebied dient zich meteen aan. Je gaat het Riels Hoefke verkennen over niet eerder in het parkoers opgenomen bospaden. Die brengen je uiteindelijk aan de ingang van het volgende landgoed, de Hoevens. Dit jaar wordt het een korte doorsteek, want je verlaat het landgoed al snel langs een vlonderpad om meteen in het volgende, Ooievaarsnest, aan te landen. Je volgt eerst een pad langs moerassige weiden om dan langs de Vlaamse schuur Ooievaarsnest (met nep-ooievaar op het dak) door te steken naar de rustpost bij Aarle IJs, of voor de 33 km bij Radio Paloma. De wandelaars op de 30 km maken hier nog een plaatselijke lus over smalle bospaden geflankeerd door roestbruine varens, om dan langs dezelfde Vlaamse Schuur bij Radio Paloma te arriveren.

Radio Paloma

Het wordt nu stilaan tijd om de ultieme terugkeer naar Mieke Pap in te zetten. Zowel vanuit Aarle IJs als Radio Paloma loopt die over een paardenweide en veldweg om dan na een verhard intermezzo (oef !) terug de bossen van Molenheide in te duiken. Het worden de laatste natuurstroken voor de grotere afstanden, die in het geheel voor 70 tot 80% voor de marathonners over onverharde paden mogen wandelen. Je mag eventueel voor een laatste (vrije) tussenstop verpozen bij de Biertuin, op 1 km van de aankomst. Daarna wenkt de finish bij Mieke Pap.

Mieke Pap

Als de weergoden ons niet in de steek laten zijn wij er rotsvast van overtuigd dat je zal genoten hebben.

Iedereen is vanzelfsprekend van harte welkom !