Voorbeschouwing 15e Mieke Pap route 31/12/2022

Voor de eerste maal een doortocht door natuurgebied OVERBROEK

15de Mieke Pap-route en 9de Marathon van ’t Kempens Landgoed

Afstanden :  5-8-15-16-24-30-37 of 42 km

VOORBESCHOUWING :

Deze wandeltocht op de laatste zondag van december is traditioneel onze afsluiter van het wandeljaar. Dit jaar hebben we dat wel erg letterlijk opgenomen : omdat de laatste zondag met Kerstmis valt zijn we met De Mieke Pap-route éénmalig naar de laatste dag van het jaar verhuist : zaterdag 31 december is het D-day.

Het valt moeilijk te voorspellen hoeveel wandelaars die dag nog de uitdaging willen aangaan om de overtollige Kerst- en nog volgende Nieuwjaarscalorieën van zich af te schudden, maar voor velen zou het wel een aanrader zijn ! Veel andere mogelijkheden zijn er op 31 december ook niet !

Ondertussen weten ze wel wat wij hun daarvoor kunnen presenteren : een rasechte en afwisselende natuurwandeling langs al het moois dat Poppel en Nederlandse omstreken ons te bieden hebben. Het zal deze keer niet anders zijn ! Ter illustratie geven wij tussen haakjes het percentage onverhard per afstand : 5 (36%) – 8 (50%) – 15 (54%) – 16 (58%) – 24 (76%) – 30 (80%) – 37 (79%) – 42 (82%).

 

Traditioneel steken alle afstanden van wal vanuit de gemeentezaal in Poppel. Landelijke paden begeleiden hen naar de privé-bossen aan Pannenhoef. Via een doorsteekje gaat het in de richting van riviertje de Aa. De 5 km splitst zich hier al af voor de terugkeer en ook die verloopt langs de Aa. De anderen volgen een minder vanzelfsprekend pad langs de oever, waar jaarlijks nauwelijks een levende ziel passeert! Aan het einde ervan kiest ook de 8 km voor de terugweg over een slingerpad door de bossen van Molenheide, vervolgens samen met de 5 km langs de Aa.

De anderen zetten koers naar Tulderheyde. En dat verloopt voor de allereerste keer met een doortocht van de bossen van Overbroek, 67 ha groot en sinds dit jaar eigendom van Natuurpunt door hun grootste aankoop in Vlaanderen van 2021. Dat geldt voor alle afstanden vanaf 16 km, de 15 km daarentegen laat die links liggen en vervolgt langs de Poppelse Beemd. Je mag zo’n 2 km in deze bossen vertoeven en zet dan koers naar de rustpost ’t Jachthuis over een lange zandpad.

 

 

Als je gekozen hebt voor de 15 en 16 km betekent het dat je halverwege bent en dan wenkt de terugweg. Je verlaat ’t Jachthuis door de bossen van de Tulderse Beemden en via Overbroek vervoeg je deelnemers van de 8 km aan Molenheide. De anderen kiezen voor een Nederlandse bestemming, het landgoed Gorp en Roovert, eigendom van de fam. Van Puijenbroek. Je pikt even wat heide mee (Aalstheide), om dan langs het ven Papschot je weg verder te zetten. Die leid je uiteindelijk via een prachtige rododendrondreef naar het riviertje de Rovertsche Leij, het verlengde van de Aa in Nederland. Je mag hier heerlijk flaneren langs de oever om dan via een mooie dreef de tussenpost, de Nieuwe Hoef, een gerestaureerde tiendhoeve uit 1641, te bereiken. Echt de moeite om deze eens van binnen te bezichtigen en wat nieuwe energie op te slaan. Je bent nu in het landgoed Gorp de Leij.

 

 

De wandelaars op de 30 en 42 km breien hier nog een lusje van 5 km aan hun route. Je vervolgt langs de oever van de Rovertsche Leij om even verder de andere kant van het riviertje te gaan opzoeken. Je verlaat die langs een bosrijke omgeving (weer in Gorp en Roovert), om dan via een mooi rododendron-doorsteekje en een passage langs het Haneven opnieuw de oever van de Rovertsche Leij te bereiken voor de terugkeer naar de Nieuwe Hoef.

 

 

Samen met de andere afstanden vervolg je je weg langs de aanloopdreef. Op het einde ervan scheiden de 24 en 30 km zich af van de rest. Zij zoeken opnieuw de oever van de Rovertsche Leij op, deze keer langs de andere zijde. Dat wordt weer even slingeren tot je langs een bosdreef met wat zijdelingse plassen opnieuw Belgisch grondgebied gaat opsnuiven. Vlakbij de Roovert-kapel uit 1735 duik je België binnen. Je passeert nog langs een gerestaureerde stuifduin om dan verderop de wandelaars van de 8, 15 en 16 km te vervoegen aan Molenheide.

De deelnemers aan de 37 en 42 zijn nog lang niet aan het einde van hun Latijn. Zij zetten langs de bossen koers naar de Natuurpoort Roovertsche Leij en kronkelen daarbij ook even door het Klim- en Avonturenbos Rocks ’n Rivers. Over een fietspad langs de drukke baan naar Tilburg zoek je weer een nieuw landgoed op, Nieuwkerk, voor een groot gedeelte eigendom van de Belgische baron de Jamblinne de Meux. Het landgoed is meer toegankelijk geworden voor wandelaars en daar maken we dankbaar gebruik van. Je wandelt over enkele mooie bosdreven alvorens het landgoed te verlaten langsheen een golfterrein.

 

 

 

Meteen richt je de schijnwerpers op een volgende hoogtepunt van de tocht : de Regte Heide, met zijn 250 ha één van de grootste heidegebieden van Noord-Brabant. In de open vlakte mag je hier volop van genieten. In de verte zie je al enkele grafheuvels opdoemen, waar je nog langs mag passeren alvorens koers te zetten naar de volgende rustpost, manège ’t Hoefke in Riel. Vervolgens komen de bossen van ’t Riels Hoefke aan de beurt, een afwisseling van smalle en wat bredere bospaden. Die monden uiteindelijk uit op de ingang van een volgend privé-landgoed : de Hoevens, eigendom van de familie van der Lande-Vogels. Het wordt deze keer een beperkte doorsteek, want je verlaat het landgoed al snel over een vlonderpad.

 

 

Maar geen nood, het volgende natuurgebied dient zich al aan. Het noemt Ooievaarsnest en is eigendom van de Stichting Brabants Landschap. Je wandelt er eerst langs een bosrand die omzoomd is met drassige weilanden. Dan gaat het in de richting van een authentieke schuur met nep-ooievaar op het dak, waarnaar het landgoed is genoemd. Verderop in het bos vind je meer roestige varens op je weg. Je verlaat het natuurgebied met bestemming Aarle, waar je, nog een primeur, mag gaan rusten en bijtanken bij de Kerststal die er door de buurtbewoners is opgebouwd.

Aan alles komt natuurlijk een einde. Het is tijd om de laatste etappe van onze Mieke Pap-route aan te vatten. Het wordt een afwisseling van wat langere landelijke paden en bosdoorsteken die je doen aanlanden bij de voetbalvelden van FC Poppel. Er volgen nog wat landelijke paden aan Hondseinde, afgewisseld met wat kleinere bosstroken. Je ziet in de verte al de kerktoren van Poppel opduiken, teken dat het einde van de tocht in het verschiet ligt. Als je langs de begraafplaats wandelt weet je dat de gemeentezaal nog slechts een paar honderd meters verwijderd ligt.

Als de weergoden ons op 31 december goed gezind blijken, zijn we er van overtuigd dat je weer intens genoten zal hebben !

Iedereen van harte welkom !

 

 

 

 

 

 

Aantal deelnemers laatste jaren

wandelingDatumAantal deelnemers
11e Mieke Pap route04-Dec-161431
12e Mieke Pap Route10-Dec-17596
13e Mieke Pap Route09-Dec-18592
14e Mieke Pap Route29-Dec-191694
15e Mieke Pap Route31-Dec-22?