Mieke pap route

16e Mieke Pap-10e Marathon van 't Kempens Landgoed -Zaterdag 31 december 2022

16e Mieke-Pap route  & 

10e Marathon van het Kempens landgoed

Zaterdag  31/12/2022


Afstanden:

5 km-8 km-13 km-18 km-22 km-25 km-30 km-34 km-42 km-50 km


Mieke Pap route  is stilaan een traditie geworden in onze Noorderkempen.

Deze wandeling is het neusje van de zalm wat betreft een natuurwandeling. Elk jaar krijgen wij een karrenvracht aan complimenten betreffende de schoonheid van deze wandeling.

Het is voldoende de voorbeschouwing te lezen van deze editie om U een beeld te vormen van mooiheid van onze bossen, heide en vennen. Deze grensoverschrijdende wandeling moet U zeker éénmaal gewandeld hebben.

 
 

Algemene info

  • Rasechte, afwisselende en grensoverschrijdende natuurwandeling met veel bos, langs riviertjes en vennen, door de heide. Langs en door voornamelijk Nederlandse landgoederen en Belgische bossen en langs riviertjes de Aa en de Rovertse Leij.
  • Bereikbaarheid Trein/bus: lijn Antwerpen-Turnhout, vanaf station Turnhout bus De Lijn 450 (elk uur) Turnhout-Tilburg halte Poppel-Dorp op 50m van de start. Auto: N12 Turnhout-Tilburg tot in Poppel.
  • Vertrekuren : 6h30-15h.
  • Inschrijving : Voor ALLE afstanden 1,50 euro of 1,80 euro(met sticker), 2 euro voor niet-leden. Kinderen tot 12j gratis !

Meer info : 0499/72.25.49

Verslag

14e Mieke Pap-route 2019

1700 WANDELAARS OVERSPOELEN POPPEL EN GENIETEN MET VOLLE TEUGEN.

Eindelijk waren de weergoden de Ravelse Wandelaars in december eens goedgezind. De 14de Mieke Pap-route en 8ste Marathon van ’t Kempens Landgoed zou in ideale weersomstandigheden, vrij koud maar droog, kunnen plaatsvinden. Ik had Annemie van Mieke Pap dan ook in het oor gefluisterd dat het deze keer geen ‘kattenpis’ maar ‘koekenbak’ zou worden. Dat is het dus ook geworden.

Dat was al snel duidelijk toen in de vroege morgen zowat 175 wandelaars opdoken voor de marathonafstand van 42 of 50 km. We zagen ons dan ook genoodzaakt die gemotiveerde bende al om 5h50 los te laten en de nacht in te sturen. Daarna werd het even wat kalmer maar vanaf 9h brak de hel los en was het een onophoudend komen en gaan van goed ingeduffelde wandelaars. De teller stopte uiteindelijk op 1690 deelnemers. De feestzaal van Mieke Pap liep vol en dat zou zo blijven tot in de late namiddag. Dat betekende meteen zware druk op de ketel voor Annemie en haar jeugdige bende om al die deelnemers van het nodige eten en drinken te voorzien.

Het is ondertussen echter algemeen geweten : bij Mieke Pap hebben ze verdorie niet liever om zulke katten te geselen. Ook deze keer liep dat dus van een leien dakje. Gelukkig hadden we ook de gemeentezaal als reserve voor degenen die voor een wat rustiger omgeving opteerden. En als er dan toch eens een langere rij stond aan te schuiven schakelde Annemie haar persoonlijke horeca-turbo in. En ik kan u verzekeren : die haalt nog een duizelingwekkend toerental. Binnen de kortste keren verdween die rij in het niet.

Bij de deelnemers vielen alvast volgende tendensen op. Er waren eerst en vooral ontzettend veel wandelaars uit Ravels zelf en omliggende gemeenten die geen lid zijn van een wandelclub. We hadden ook wel gerekend op die gelegenheidswandelaars omdat er rond deze periode weinig anders te beleven valt. Samen met de blijkbaar steeds aangroeiende delegatie Noorderburen leidde dat tot niet minder dan 600 deelnemers die niet aangesloten zijn bij een wandelvereniging. Verder een ruime delegatie Vlamingen van over de Schelde tot in het West-Vlaamse Wervik en enkele deelnemers uit het verre Luik. De andere wandelaars waren hoofdzakelijk leden van een wandelclub uit de provincie Antwerpen.

Het grote voordeel van Poppel als startplaats is dat je de deelnemers op de kortere afstanden ook een prachtig natuurparkoers kan aanbieden. Met het privaat domein de Schrieken, het riviertje de Aa en het slingerpad door de bossen van Molenheide als blikvangers was het niet te verwonderen dat ook op deze afstanden uitbundig met de loftrompet werd geschald over het parkoers. We zijn het ondertussen gewend maar het blijft ontzettend fijn om dat te horen en is ook een stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan.

En dat gold nog in groter mate voor de afstanden vanaf 25 km. Ook hier niets dan lof over het aangeboden wandeltraject. Blikvangers waren hier achtereenvolgens de Andreas Schotelroute in de lus rond ’t Jachthuis, de doorsteek langs de bossen van Gorp en Roovert via het ven Papschot, de Fusilladeplaats en het Klim- en Avonturenbos, de Regte Heide op weg naar Riel, de nieuwe bospaadjes door bosgebied ’t Riels Hoefke, het pad langs de moerassige weiden van landgoed Ooievaarsnest. Spijtig genoeg moesten we ook dit jaar vaststellen dat onverlaten het nodig vonden zo’n twintig pijlen weg te halen en op een hoopje te gooien in de buurt van het Riels Hoefke. Gelukkig waren we er op tijd bij om het euvel te herstellen en hebben de deelnemers er helemaal niets van gemerkt.

Rest ons nog degenen te bedanken die hebben bijgedragen aan het grote succes van deze uitgave. En dat waren dit jaar : de gemeente Ravels voor het ter beschikking stellen van de weiden aan Paardewiel en naast het kerkhof die het parkeerprobleem in Poppel volledig deden oplossen, de mensen van de balie van ‘t gemeentehuis, de jachtvereniging van Molenheide, het Agentschap voor Natuur en Bos, de beheerders van landgoed de Utrecht en Gorp en Roovert, Wim de Jong van Brabants Landschap, Baron de Jamblinne de Meux van landgoed Nieuwkerk, Mevrouw Misonne en bosopzichter Luc Versteynen van domein de Schrieken, de uitbaters van Mieke Pap, ’t Jachthuis, Eeterij de Roovertsche Leij, het Hoefke in Riel, Aarle Ijs, Radio Paloma en het Hegse Stalleke voor het ter beschikking stellen van hun locatie en het verzorgen van de rustpost, de talrijke helpende handen van de Ravelse Wandelaars, Elly Maas van Wereldwinkel, natuurlijk ook de talrijke deelnemers en iedereen die ik hier mocht vergeten zijn.

Ondertussen kan u al honderden foto’s en een uitbundig verslag van deze wandeltocht raadplegen op www.beneluxwandelen.eu onder de noemer ‘laatste updates’ van 30 december.

Wij geven nu al rendez-vous voor de 15de Mieke Pap-route en 9de Marathon van ’t Kempens Landgoed op zondag 27 december 2020. Iedereen alvast van harte welkom !

Startplaats 16e Mieke Pap en 10e Marathon kempisch landgoed