MIEKE PAP GOES 150 KM : 2de LUIK VAN 50 km

15de ELFENWANDELING en 6de PIERENMARATHON: zaterdag 11 november 2023

Voor het 2de luik van deze uitdaging verplaatsen we onze startgelegenheid naar GC de Wouwer in Ravels, waar we de 6de PIERENMARATHON koppelen aan de 15de ELFENWANDELING, overigens grotendeels ten voordele van de 11-11-11-actie ter bestrijding van de armoede in de wereld

En ook vanuit deze startplaats kunnen we de deelnemers weer een prachtig parkoers aanbieden waarbij bossen het hoogtij vieren, echter ten gepaste tijden afgewisseld met vennen en plassen, langs het Bels Lijntje, over en parallel met het kanaalpad en een minimum aan verharde verbindingsstukken. Het gebruikelijke snuifje humor komt ook deze keer aan bod. Het 1ste luik van de 150 km in Poppel liep voor 76% over onverharde paden, maar onder het motto van de plaatselijke beenhouwer (mag het iets meer zijn ?) hebben wij dat nu verhoogd naar 79%. Omdat een mens op tijd en stond moet kunnen delegeren zijn de eerste 25 km grotendeels uitgestippeld door mede-afpijler Danny en die heeft er werk van gemaakt.

Na de gebruikelijke aanloop zoek je al snel de bossen van het Ravels Kamp op. Je passeert er o.m. langs een vennetje en een gerooide en geplagde boszone die plaats diende te ruimen voor ontkiemende heide. Uiteindelijk verlaat je deze bossen voor het sportpark van Ravels en dan wenkt al de eerste tussenpost bij hondenschool de Link.

Hierna staan de bossen van Klein Ravels op het menu. Een afwisseling van smalle en wat bredere bospaadjes brengen je in de buurt van het reserve NAVO-vliegveld in Weelde. Aan Paardsdrank mag je langs een mooi vennetje laveren om dan koers te zetten in de richting van Turnhout. Langs een mooie rood-witte boerderij en een volgende bosdoorsteek maak je de verbinding naar het Turnhouts Vennengebied over de wat langere zandpaden van de Hoge Heide. Hier aangekomen passeer je achtereenvolgens langs de vennen Grote Klotteraard, Kleine Klotteraard, Haverven en ook langs de uitkijktoren naast het Bels Lijntje. Al snel duik je weer de natuur van het Vennengebied in en deze wordt op gepaste wijze vervolgd over de ietwat drassiger éénmanspaadjes van het natuurreservaat Klein Kuylen. Dit mag je helemaal ten einde bewandelen en dan wenkt de laatste rechte lijn naar de volgende rustpost bij Holstein Hoeve IJs, waar je desgewenst ook ijskreem kan gaan likken.

Er volgt nu een lus van 8 km, die je meteen in de bossen van het volgende natuurgebied, Dombergheide, brengt. Die gaat over in een ‘Parijs-Roubaix’- kasseistrook en een rododendron-paadje dat je in het volgende bosgebied, Nieuwe Bossen, afzet. De bospaden leiden je o.m. langs het Peerdsven, dat niet behoort tot het Turnhouts Vennengebied en genoemd is naar een verhaal van paarden en bloedzuigers ten behoeve van de medische wereld. Maar uiteindelijk beland je toch terug in het Vennengebied, waar je nog een mooie bosdoorsteek mag meepikken. En dan wenkt in de verte opnieuw Holstein Hoeve IJs.

Stilaan tijd om de terugweg naar Ravels aan te vatten. Je herhaalt even het parkoers van de lus door Dombergheide, maar verlaat deze om via grasland aan te meren op het verharde pad langs het kanaal Dessel-Schoten (Kempisch kanaal). Je zoekt nu de wandel/fietsbrug op om aan te overkant te geraken. Hier krijg je de gelegenheid om het kanaalpad te verlaten voor een parallel en wat avontuurlijk mountainbike-pad, dat je ook langs een ven leidt. En wat verder herhaal je dat nog eens voor een wat enge bosdoorsteek. Uiteindelijk wijst het kanaalpad je toch in de richting van de Ravelse industriezone die er langs ligt, maar eerst mag je nog even vlak langs de jachthaven Het Gevaer passeren. De volgende rustpost, ‘zomerbar’ Papaoutai ligt aan de overzijde van het kanaal, zodat de brug van Ravels moet beklommen worden. Je mag er genieten van een stuk appelcake, met liefde gebakken ten huize Jansens-Aerts, zelf leden van de club en tevens deelnemers aan de 150 km.

De laatste 20 km van de tocht komen nu aan de beurt. Last but not least gaat het nu in de richting van het Ravelse Gewestbos, met zijn 800 ha een echt paradijs voor wandelaars. We beperken ons echter tot de zuidelijke kant ervan, veruit de meest interessante zone. Je mag er o.m. een groot gedeelte van de Bruggeskeswandeling volgen, een aaneenschakeling van heerlijke slingerpaadjes door de bossen, regelmatig opgesmukt door een aantal poortjes en een 15-tal bruggetjes om sloten en grachtjes te overbruggen. Na een korte aanloop langs het kanaal begin je eraan. Al vrij snel passeer je langs het grootste ven van het Gewestbos, het Kesseven (3ha). Vervolgens maak je even een zijsprongetje door het reservaat Kijkverdriet, om dan het Bruggeskes-parkoers te gaan volgen tot aan de rustpost. Je wandelt o.m. over het ‘Miezerige Paadje’ aan de overzijde van het Kesseven en slingert je dan een weg door het bos die leidt naar het educatieve centrum Boshuis voor de volgende versnapering.

Nu staat een lus rond deze rustpost op het programma. Slingergewijs volg je weer het Bruggeskes-parkoers, maar ook deze keer onderbreek je dat even voor een intermezzo langs de scouts-lokalen en door de aansluitende boszone. Een aaneenschakeling van slingerpaadjes door de herfstkleurige bossen leid je o.m. langs het Zwart Goor-ven en uiteindelijk ook weer naar het Boshuis.

Er resten nog slechts een 3-tal kilometers om deze marathon tot een goed einde te brengen. Je mag nog even langs het Gewestbos uitwaaien, maar dan duikt in de verte al de kerktoren van Ravels op en weet je dat de finish nabij is.

Als de weergoden ons gunstig gezind mogen zijn, zijn we ervan overtuigd dat je intens zal genoten hebben !

Naast onze blikvanger, de afstand van 50 km als 2de luik van de 150 km van Mieke Pap, zijn er natuurlijk ook andere afstanden ( 50 km inbegrepen) beschikbaar voor de wandelaar aan de gebruikelijke tarieven van Wandelsport Vlaanderen ( 1,5 € voor leden, 3 € voor niet-leden). Het zijn de volgende : 5-8-14-16-22-30-33-42 of 50 km.

De uitvoerige voorbeschouwing van de 50 km kan dienen als leidraad voor de andere afstanden, die we hier kort beschrijven met vermelding van het % onverhard

5 km (47 % onverhard)

Na de gebruikelijke aanloop mag je even de bossen van het Ravels Kamp doorkruisen over een tweetal smalle paadjes om dan de terugkeer aan te vatten.

8 km (46% onverhard)

Je volgt het parkoers van de 5 km, maar keert niet terug naar de zaal. Je vervolgt over een lang patrouillepad en langs het kanaal kom je terecht bij rustpost Papaoutai. Van hieruit kies je voor de kortste weg naar de startzaal via een bospad dat uitgeeft op de terugweg voor alle afstanden.

14 km (67% onverhard)

Je volgt het parkoers van de 8 km tot de rustpost. Van hieruit kopieer je grotendeels de route van de Bruggeskeswandeling, langs het Kesseven en via het ‘Miezerige Paadje’ naar de tussenpost bij het Boshuis. Vervolgens gaat het terug naar de startzaal, nadat je nog even van de buitenkant van het Gewestbos hebt geproefd.

16 km (73% onverhard)

Je neemt de aanloop van de kortere afstanden maar dan splits je af om de route van de 50 km te volgen tot de rustpost bij de Link. Hierna verlaat je al snel de langste afstanden voor een kortere doorsteek door de bossen van Klein Ravels, via een afwisseling van wat bredere en smalle bospaden. Een lange en wat  kortere zandpaden zetten je uiteindelijk af op het parkoers van de 8 km dat je tot het einde volgt.

22 km (77 % onverhard)

Je volgt het parkoers van de 14 km tot aan het Boshuis. Hier voeg je de lus van de 50 km toe en keert via dezelfde route terug naar de startzaal.

30 km ( 84% onverhard)

Deze volgt de afstand van 16 km tot aan rustpost Papaoutai en schakelt dan over naar de route van 22 km tot het einde.

33 km (77% onverhard)

Is de route van de 50 km zonder de lussen rond Holstein Hoeve IJs en het Boshuis.

42 km (81% onverhard)

Is het parkoers van de 50 km zonder de lus rond Holstein Hoeve IJs.


overzicht