Voorbeschouwing Elfenwandeling 11/11/2022

14de ELFENWANDELING EN 5de PIERENMARATHON

AFSTANDEN : 7-8-12-18-20-26-30-36-42 en 46 km

VOORBESCHOUWING

Het wordt ondertussen de 14de uitgave van deze wandeltocht, waarvan de opbrengst volledig ten goede komt van de 11.11.11-actie ter bestrijding van de armoede in de wereld en die de Ravelse Wandelaars samen met de leden van Oxfam-Wereldwinkel Ravels op poten zetten.

We knopen weer aan met het gebruikelijke recept dat de deelnemers aan onze wandelingen ondertussen bekend in de oren klinkt : zoveel mogelijk natuur en een ruime keuze aan afstanden. Het resulteert in parkoersen die voor 70% (7 km) tot 85% (46 km) onverhard zijn, dit laatste meteen een nieuw clubrecord !

Het parkoers van deze tocht omhelst 2 lussen rond de startplaats, Gemeenschapscentrum de Wouwer in Ravels. De eerste lus leid je naar de bosgebieden van het Ravels Kamp en de Ravelse Bergen, de tweede loopt grotendeels door de Ravelse Gewestbossen, die een oppervlakte van niet minder dan 850 ha omvatten. In de mate van het mogelijke en ten gepaste tijden worden de bossen afgewisseld met enkele vennen en vijvers.

De wandelaars op de afstanden van 7, 8, 20 en 36 km kiezen voor een gedeelte van de eerste lus en na de gebruikelijke aanloop ga je via een bosdoorsteek van de Pastoors Heide en passage langs een vijver door de bossen van het Ravels Kamp. Al snel daarna volgt ook de terugkeer door deze bossen en je sluit af met een slingerpad door Pastoors Heide. De 7 km keert rechtstreeks naar de zaal terug, de 8, 20 en 36 km maken nog een ommetje langs de rustpost Chalet.

Visvijver " Het Speeksel"

De deelnemers die voor 18, 26, 30, 42 of 46 km opteren, zetten hun bosdoorsteek van het Ravels Kamp verder en passeren daarbij ook langs 2 vennetjes aan Paardsdrank. Wat verder rond je de gemeentelijke visvijver het Speeksel

Grafheuvels

om dan het Ravels Sportpark op te zoeken en aan te landen bij de eerste rustpost, hondenschool de Link.

Tijd om de terugweg aan te vatten. Al snel vertoef je weer in de bossen o.m. langs de grafheuvels van het Heike. Je zet nu koers naar de Ravelse Bergen, eigendom van de privé-bosgroep Groenendaal. Je wandelt hier langs en maakt dan weer de oversteek naar de bossen van het Ravels Kamp. Het slingerpaadje door Pastoors Heide brengt je uiteindelijk ook bij de rustpost Chalet. Je hebt dan 17 km afgelegd. De wandelaars op de 8 en 18 km hebben hun opdracht vervuld en kiezen voor de korte terugweg naar de start.

De Chalet vormt de uitvalbasis voor een grondige verkenning van de tweede en grotere lus door de Gewestbossen. De overige afstanden maken die overgang over een verharde aanloop door het centrum van Ravels en langs het kanaal Dessel-Schoten. Onderweg pik je de wandelaars van de 12 km op, die vanuit de startzaal komen, en zet je samen koers naar de ingang van de Gewestbossen.Deze Gewestbossen zijn de laatste jaren uitgegroeid tot een waar paradijs voor wandelaars. Dat hebben we te danken aan het werk van de beheerders van Natuur en Bos/Natuurpunt die talrijke, voornamelijk slingerpaadjes door de bossen hebben aangelegd, gecombineerd met een twintigtal bruggetjes om grachtjes of andere hindernissen te overbruggen. Dat heeft o.m. geresulteerd in de ondertussen zeer gekende Bruggeskeswandeling, waarvan we een groot gedeelte gaan benutten.

Eenmaal aan de gewestbossen gekomen krijg je meteen een eerste slingerpaadje voorgeschoteld dat uiteindelijk leidt naar het Kesseven, het grootste ven van deze gewestbossen. Je maakt vervolgens een klein zijstapje door natuurreservaat Kijkverdriet, om dan weer de bossen in te duiken en je te begeven naar de rustpost in de chalet van het Bezoekerscentrum het Boshuis, uitgebaat door Natuurpunt. De wandelaars op de 26 km zetten van hieruit de korte terug-route naar de start in.

De overigen, op uitzondering van de 42 km, leggen hier vervolgens een korte lus van 3,8 km af, die hen via een slingerpad, een passage langs een hondenlosloopzone en het ‘miezerige paadje’ aan de overkant van het Kesseven terug naar het Boshuis brengt. Na de nodige energie opgedaan te hebben is het de beurt aan de 12, 20 en 30 km om terug de startzaal te gaan opzoeken.


ingang " Het Miezerig Paadje"

Rest nog een flinke opdracht voor de wandelaars op de 36, 42 en 46 km. Je hebt namelijk een lus van 16 km voor de boeg, wel met een rustpost onderweg. Die vangt aan met een verharde aanloop naar een boszone aan de Chiro-lokalen. Die doorkruis je en erna is het weer slingeren geblazen tot je de baan Ravels-Eel-Arendonk oversteekt om dan de gewestbossen aan de overzijde te gaan verkennen. Dat geschiedt eerst over wat bredere bosdreven, tot je een mountainbike-parkoers mag induiken en daar is het natuurlijk weer prijs : slingeren over meer dan 1 km. Daarna is het weer de beurt aan wat bredere bos- en veldwegen die je in Arendonk doen belanden in één van de lokalen van Talander vzw, een dienstencentrum voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Je mag er even tot rust komen, alvorens de terugkeer naar het Boshuis aan te vangen.

Eerst volgen wat langere bosdreven tot je weer de baan oversteekt naar de ‘goede’ kant van de Gewestbossen. Je mag even rond het ven ‘Zwart Goor’ laveren en wat verder volg je weer een slingerpad met behoorlijk wat bruggetjes. Het Boshuis wenkt stilaan en meteen ook de laatste 2,2 km naar de startzaal. Die verloopt nog voor de helft door de Gewestbossen en verder verhard langs de kerk tot bij Gemeenschapscentrum de Wouwer.

Als de weer- en andere goden ons gunstig gezind blijken, zijn wij er rotsvast van overtuigd dat je weer intens genoten zal hebben !

Het is tevens een voorsmaakje van de drietraps-raket die we volgens jaar zullen lanceren onder de veelzeggende en ludieke titel : MIEKE PAP GOES…HOLY SHIT!...150 KM !!. Alle info hierover kan je vinden op onze pagina  www.deravelsewandelaars.be

Iedereen van harte welkom !